Na tento recept potřebujeme olivový olej, čerstvá rajčata, cibuli, česnek, sůl, pepř, špagety a parmezán.

Velmi oblíbený a také chutný recept, který je vhodný pro všechny vegetariány. Základem je cibule, kteru nasekáme na jemno a lehce zpěníme na olivovém oleji. Následně přidáme na polovinu nakrájený česnek, který také krátce zarestujeme a poté vyndáme. Přidáme nakrájená a oloupaná rajčata, která jsme zbavili tvrdých středů. Rajčata se lépe loupají, pokud je na chvíli spaříme ve vařící vodě. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přikryjeme poklicí a dusíme, dokud nejsou rajčata dobře měkká. Samozřejmě v případě potřeby dále podlijeme. Mezitím si dle návodu uvaříme špagety. Jakmile jsou hotovy, necháme v omáčce rozpustit kousek másla (již nevaříme) a přidáme uvařené špagety přímo z cedníku – rozhodně neproplachujeme. Zamícháme, popřípadě ještě trochu podlijeme a můžeme servírovat. Navrch přidáme nastrouhaný parmezán.